• Κατασκευάστηκε από: Ιωάννη Στρατονικέα 
  Χρονολόγηση: 1724
  Πρόσβαση: Πάρτε το μετρό στο Πανεπιστήμιο.
   
  Τιμή εισόδου: Δωρεάν
  Η εκκλησία της Σταυροπόλεως είναι μια μικρή εκκλησία αλλά ξεχωρίζει για την ομορφιά της και την απλότητα της.

  Χτίστηκε το 1724, κατά την εποχή της κυριαρχίας του Φαναρίοτη βασιλιά Νικόλαου Μαυροκορδάτου, από τον Έλληνα μοναχό και αρχιμανδρίτη Ιωάννη Στρατονικέα που ήταν από την Οστανίτσα Πωγωνιανής (σημερινό Αηδονοχώρι Κόνιτσας).

  Ο Ιωαννίκιος ξεκίνησε μία μέρα από να πάει στο Βουκουρέστι για να μαζέψει χρήματα για το μοναστήρι του χωριού του. Τελικά έμεινε στο Βουκουρέστι όπου έκτισε την εκκλησία δίπλα σε ένα πανδοχείο που διατηρούσε ο ίδιος. Με τα έσοδα από το πανδοχείο συντηρούσε την εκκλησία…Ο Ιωάννης το 1726 στέφθηκε Μητροπολίτης Σταυροπόλεως και Έξαρχος Καρίας. Έκτοτε ο ναός λεγόταν “Ναός του Μητροπολίτη Σταυροπόλεως” και σήμερα έχει μείνει ως “Ναός Σταυροπόλεως”. Ο Ιωαννίκιος πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου του 1742 και ετάφη στον ναό.

  Η αρχιτεκτονική είναι επηρεασμένη από Οθωμανικά, δυτικά και τοπικά Ρουμανικά στοιχεία. Το εσωτερικό είναι εντυπωσιακό με ξύλινα και πέτρινα γλυπτά, πίνακες και τοιχογραφίες.

  Ανήκει στο ομώνυμο μοναστήρι του Σταυροπόλεως όπου, μεταξύ των άλλων, υπάρχει μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη με περισσότερα από 8.000 βιβλία. Είναι αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

  Είναι ένα πραγματικό στολίδι με υπέροχες αγιογραφίες τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο εξωτερικό του. Σώθηκε από την καταστροφή κατά την διάρκεια του Κομουνιστικού καθεστώτος. Υπέστη κατά καιρούς πολλές ζημίες από σεισμούς, σε έναν από τους οποίες γκρεμίστηκε ο τρούλος του. Εργασίες αποκατάστασης έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα κάτω από την επίβλεψη του γνωστού Ρουμάνου αρχιτέκτονα Ion Mincu. Μία μικρή κοινότητα καλόγερων και μοναχών εξακολουθεί να ζει εκεί.

  Το πανδοχείο δεν υπάρχει πια και στην θέση του σήμερα υπάρχει ένα καινούργιο κτίριο το οποίο λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και στο οποίο υπάρχουν τοιχογραφίες, αγιογραφίες και εκκλησιαστικά βιβλία τα οποία σώθηκαν από εκκλησίες οι οποίες κατεδαφίστηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς. Η συλλογή του σε Βυζαντινά μουσικά βιβλία είναι η μεγαλύτερη στην Ρουμανία.

  Τα βιβλία που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή.Μαρμάρινες ταφόπλακες με ελληνικές επιγραφές βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας. Έχει εκπληκτική χορωδία. Πλέον, πάντως, δεν λειτουργεί ως μονή.

Opening Hours

Monday

7 π.μ-6 μ.μ

Tuesday

7 π.μ-6 μ.μ

Wednesday

7 π.μ-6 μ.μ

Thursday

7 π.μ-6 μ.μ

Friday

7 π.μ-6 μ.μ

Saturday

7 π.μ-6 μ.μ

Sunday

7 π.μ-6 μ.μ

Address

Our Address:

4, Strada Stavropoleos, Bucharest, Romania

GPS:

44.4318033, 26.098870000000034

Telephone:
Plan My Route

Leave a Review

Ενδιαφέρον
Τιμή
Τοποθεσία
Πρόσβαση
Βαθμολογία
Publishing ...
Your rating has been successfully sent
Please fill out all fields