Τοποθεσία: Το Πότσδαμ βρίσκεται 26χλμ. νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Το διασχίζει ο ποταμός Χάβελ, και η πόλη χαρακτηρίζεται από μια σειρά διασυνδεδεμένων λιμνών μεταξύ των οποίων η Griebnitzsee, η Templiner See και άλλες.
Πρόσβαση:
Μεταφορά με τραίνο
Διάρκεια ταξιδιού 24m
Τιμή εισιτηρίου – απλή διαδρομή (ενδεικτική) 11.50 €
Απόσταση 27 km
Εταιρεία  Deutsche Bahn
Αξιοθέατα
  • Το ανάκτορο Sanssouci
  • Ιστορικό κέντρο
  • Ολλανδική συνοικία
  • Αγιος Νικόλαος
  • Μουσείο Κινηματογράφου του Πότσδαμ, Potsdam-Filmmuseum
  • Μπάμπελσμπεργκ, Potsdam-Babelsberg
  • Σεσίλιενχοφ

    Το Potsdam, η πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, είναι διάσημο κυρίως για την ιστορική κληρονομιά του ως αλλοτινή έδρα των Πρώσων και διαθέτει μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες από ανάκτορα και πάρκα. Η λάμψη και η δόξα των Πρώσων, το κληροδότημα των Πρώσων βασιλιάδων Φρειδερίκου I και Φρειδερίκου II, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Μέγα, η παράδοση ως πόλη των επιστημών και των τεχνών: Το Potsdam προσφέρει πολιτισμό και ιστορία σε μια εκπληκτική διάσταση.

Βασιλικά όνειρα και το μεγαλύτερο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας
 

Πριν από 300 χρόνια, η περιφρουρημένη πόλη του Potsdam μεταμορφώθηκε σε μια από τις πιο όμορφες έδρες της Ευρώπης. Οι Πρώσοι βασιλιάδες δημιούργησαν μέσα και έξω από την πόλη ένα μπαρόκ όνειρο, ενώ οι διάδοχοί τους διεύρυναν την εικόνα της πόλης με μοναδικά μνημεία του νεοκλασικισμού. Ήδη από το 1990, το πολιτισμικό τοπίο του Potsdam – με κοινή πρωτοβουλία και των δύο γερμανικών κρατών εκείνη την εποχή – έχει ανακηρυχτεί σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από τότε, τα πάρκα Sanssouci, Neuer Garten, Babelsberg, Glienicke όπως και το νησί Pfaueninsel εντάσσονται μαζί με τα ανάκτορά τους στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το 1992 προστέθηκε το ανάκτορο και πάρκο Sacrow όπως και η εκκλησία Heilandskirche και το 1999 ο κατάλογος διευρύνθηκε με άλλα 14 μνημεία, μεταξύ των οποίων το ανάκτορο και πάρκο Lindstedt, η ρωσική αποικία Alexandrowka, το Belvedere στο βουνό Pfingstberg, ο Αυτοκρατορικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και το αστεροσκοπείο στο πάρκο Babelsberg. Τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εμπλουτίστηκαν συνολικά με περίπου 500 εκτάρια πάρκων και 150 κτίρια που χρονολογούνται από το 1730 έως το 1916.

Το νέο κάστρο στην παλιά αγορά και τρεις πανέμορφες τοποθεσίες

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Potsdam θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Παλιά Αγορά, η οποία αποτελεί και την κεντρική πλατεία της πόλης. Η εκκλησία St.-Nikolai, ο κήπος Lustgarten και το ιστορικό δημαρχείο σχηματίζουν μέχρι σήμερα ένα συγκρότημα με αριστοκρατικό αέρα. Σήμερα, το ανάκτορο της πόλης στην παλιά αγορά ανακατασκευάζεται ως μελλοντική έδρα του κοινοβουλίου του κρατιδίου, το ενημερωτικό περίπτερο “Infobox zur Schaustelle” πληροφορεί για αυτό το φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο και την ιστορία του ανακτόρου, το οποίο η Ανατολική Γερμανία γκρέμισε ως υπόλειμμα του πρωσικού ιμπεριαλισμού το 1959. Η Νέα Αγορά που υπάρχει από τον 17ο και 18ο αιώνα, είναι κάπως κρυμμένη πίσω από μια σειρά κατοικιών αλλά ταυτόχρονα είναι μια από τις πλέον καλοδιατηρημένες μπαρόκ πλατείες της Ευρώπης και πραγματικά ή πιο όμορφη πλατεία της πόλης. Στο αλλοτινό συγκρότημα Kutschstall βρίσκεται σήμερα το αξιοθέατο μουσείο HBPG, το οποίο εκθέτει την ιστορία του Βρανδεμβούργου και των Πρώσων. Η γειτονική πλατεία Luisenplatz συνδέει το μπαρόκ δρόμο Brandenburger Straße με τη δενδροστοιχία στην είσοδο του πάρκου Sanssouci.

Τέλος, τρεις μεγαλοπρεπείς πύλες κοσμούν το παλιό Potsdam, η μια πιο όμορφη από την άλλη: Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, μια μνημειώδης αψίδα θριάμβου ως ανάμνηση του Επταετούς Πολέμου, η Πύλη των Κυνηγών, η οποία πήρε το όνομά της από την κυνηγετική αυλή των εκλεκτόρων στο βόρειο τμήμα της πόλης, καθώς και η Πύλη Nauen, ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία συνάντησης στο κέντρο του Potsdam και υπέροχο παράδειγμα του αγγλικού νεογοτθισμού.

Το έργο των Πρώσων και η συμβολή της Ευρώπης

Η Πύλη Nauen οδηγεί στην ολλανδική συνοικία, όπου ο χαρακτήρας και ο τρόπος ζωής της πόλης αποτυπώνεται ιδιαίτερα ευχάριστα: Πίσω αυλές με επιμελημένη διαμόρφωση, καφετέριες, τρελές μπυραρίες και αβαντγκάρντ γκαλερί προσκαλούν για βόλτες και ευχάριστες στάσεις. Δεν ήταν μόνο οι Ολλανδοί που βρήκαν μια νέα πατρίδα στο Potsdam: Η έδρα της περιοχής προσέλκυε τους Ευρωπαίους από τη στιγμή που ιδρύθηκε. Η εποίκιση των Ουγενότων, η δημιουργία του ρωσικού οικισμού, τα σπίτια των Ελβετών από τον 19ο αιώνα, ο νορβηγικός ναύσταθμος Matrosenstation Kongsnaes, το ανάκτορο Cecilienhof με στιλ αγγλικής αγροικίας: Το Potsdam ήταν πάντα ανοιχτό στους ανθρώπους, τις κουλτούρες και τις ιδέες. Και φυσικά στους επισκέπτες. Και στη σύγχρονη εποχή, όπως και παλαιότερα, όταν ο Βολτέρος επισκέφτηκε την πόλη και έμεινε δύο χρόνια.

Ανάκτορο «Σανσουσί» στο Πότσδαμ
Schloss Sanssouci

Το Ανάκτορο Σανσουσί βρίσκεται στο Πότσδαμ, 26χλμ. νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Τα ανάκτορα ήταν το πρώην καλοκαιρινό θέρετρο του βασιλιά Φρειδερίκου Β΄ της Πρωσίας και συχνά παρουσιαζονται ως οι Γερμανικές Βερσαλίες.

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1745 με 1747 με σκοπό να αποκτήσει ο βασιλιάς μια ιδιωτική κατοικια στην οποία θα μπορούσε να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί, το ίδιο το όνομα του ανακτόρου συμβολίζει την χρήση του καθώς “sans souci” είναι μια γαλλική έκφραση που μεταφράζεται ως “χωρίς ανησυχίες”.

Το παλάτι είναι σχετικά μικρό όμως ξεχωρίζει για την μοναδική Ροκοκό τεχνοτροπία του. Το ομώνυμο πάρκο που περιβάλει το παλάτι είναι τεράστιο και ακόμα και αν δεν επιθυμείτε να επισκεφτείτε το κυρίως παλάτι αξίζει μια επίσκεψη στο πάρκο για μια ημέρα χαλάρωσης από την πολύβουη πόλη. Η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν και μεταξύ αλλων ξεχωρίζουν ο Ναός της Φιλίας (Freundschaftstempel), ο Πορτοκαλεώνας (Orangerieschloss), το Σπήλαιο του Ποσειδώνα (Neptungrotte) και ο Οβελίσκος.
Ιστοσελίδα: https://www.spsg.de/nc/en/palaces-gardens/object/schloss-sanssouci/

Πηγή

Address

Our Address:

Potsdam, Germany

GPS:

52.3905689, 13.0644729

Plan My Route

Leave a Review

Ενδιαφέρον
Τιμή
Τοποθεσία
Πρόσβαση
Βαθμολογία
Publishing ...
Your rating has been successfully sent
Please fill out all fields