• Χρονολόγηση: 27 π.Χ.
  Πρόσβαση: To Πάνθεον βρίσκεται στην Piazza della Rotonda και δεν υπάρχει κοντά σταθμός μετρό επομένως θα χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο για εκεί.
   
  Τιμή εισόδου: δωρεάν
  Χτισμένο πάνω από 1800 χρόνια πριν, το υπέροχο Πάνθεον στέκεται ακόμα ως υπενθύμιση της μεγάλης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Με τους χοντρούς τοίχους του και τις μεγάλες μαρμάρινες κολόνες, το Πάνθεον εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Αυτό που θα σας αφήσει άφωνους όμως είναι ο 43 μέτρα ψηλός τρούλος του. Ήταν ο μεγαλύτερος τρούλος στον κόσμο μέχρι το 1436, όταν στην Φλωρεντία τελείωσε η κατασκευή της Μητρόπολης. Στην κορυφή του θόλου υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα, το Oculus, το οποίο ήταν η μόνη πηγή φωτός.

  Αρχικά ένας ναός για όλους τους ειδωλολατρικούς θεούς, ο ναός μετατράπηκε σε εκκλησία στο 609 μΧ. Το Πάνθεον περιέχει τώρα τους τάφους του διάσημου καλλιτέχνη Ραφαήλ και αρκετών Ιταλών Βασιλέων. Πριν από το Πάνθεον δύο άλλα κτίρια προϋπήρχαν στον ίδιο χώρο. Το πρώτο, μια παραδοσιακή ευθύγραμμη, σε σχήμα “Τ” χτίστηκε το 27 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Μάρκο Αγρίππα. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στους θεούς Άρη και Αφροδίτη. Το 80 μ.Χ. υποθέτουμε πως κάηκε, αλλά ξαναχτίστηκε από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό. Το 110 μ.Χ. το κτίριο χτυπήθηκε από κεραυνό και κάηκε ξανά. Στο 118 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αδριανός διέταξε το Πάνθεον να αποκατασταθεί αλλά με ένα δυνατό και επιβλητικό σχέδιο. Αυτή τη φορά το κτίριο του Πάνθεου θα διαρκούσε πολύ περισσότερο.

  Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ρωμαίοι κατά την κατασκευή του Πάνθεον ήταν το τεράστιο βάρος του μεγάλου θόλου. Για να το υποστηρίξει χρειάστηκε κατάλληλη ενίσχυση, όπως συμβαίνει σήμερα, το πάχος των τοιχωμάτων μειώθηκε σταδιακά, όπως το ύψος αυξήθηκε. Οι Ρωμαίοι που χρησιμοποιείται, επίσης, ένα διαφορετικό είδος του σκυροδέματος για το θόλο, όπως για τα τείχη.

  Οι τεράστιες στήλες που χρησιμοποιούνται για τη στοά ζυγίζουν 60 τόνους η καθεμιά και έχουν μεταφερθεί από την Αίγυπτο με φορτηγίδες πλοία. Οι στήλες υποστηρίζουν το αέτωμα όπου υπάρχει μια επιγραφή που αποδίδει το Πάνθεον στον Μάρκο Αγρίππα παρόλο που χτίστηκε από τον Αδριανό.

  Το Πάνθεον βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία της Ροτόντας (Piazza della Rotonda), μιας ορθογώνιας πλατείας με κεντρικό συντριβάνι και έναν οβελίσκο. Η πολυσύχναστη πλατεία βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης και δεν απέχει πολύ από την πλατεία Ναβόνε (Piazza Navone), μία από τις πιο όμορφες πλατείες της Ρώμης.

   

 • Γιατί θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό «θαύμα» που ακόμα και σήμερα η γεωμετρία του εντυπωσιάζει. Η μόνη πηγή φωτός είναι ένα κυκλικό άνοιγμα στη μέση του θόλου περίπου 9 μέτρα, γνωστό ως oculus (λατινική ονομασία για το μάτι). Αυτό είναι και το μοναδικό άνοιγμα στο κτήριο, δεν υπάρχουν ούτε παράθυρα, ούτε άλλες πόρτες, πλην της κεντρικής.

  Και όταν βρέχει τι γίνεται; Το νερό απορροφείται από 22 μικρές τρύπες στο μαρμάρινο πάτωμα!

  Επίσης στο Πάνθεον βρίσκεται ο τάφος του Vittorio Emmanuele II του Umberto I, και του ζωγράφου Ραφαήλ.

  Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα, ότι ο ναός κατασκευάστηκε έτσι, ώστε να “λούζει” με φως τον αυτοκράτορα όταν αυτός εισέρχεται στο ναό.

Opening Hours

Monday

08.30-19.30

Tuesday

08.30-19.30

Wednesday

08.30-19.30

Thursday

08.30-19.30

Friday

08.30-19.30

Saturday

08.30-19.30

Sunday

09.00-18.00

Το Πάνθεον είναι κλειστό: την 1η Ιανουαρίου, την 1η Μαίου και στις 25 Δεκεμβρίου.

Address

Our Address:

Pantheon

GPS:

41.8986108, 12.47687289999999

Plan My Route

Leave a Review

Price
Location
Staff
Services
Food
Publishing ...
Your rating has been successfully sent
Please fill out all fields