Изграждане: 1788 – 1791г.

  Транспорт:

   

  Входни такси:
  Свободно

  brandenburger-torБранденбургската врата или Брандербургска порта е архитектурен паметник тип триумфална арка, символ на Берлин и Германия. Построена е в периода 1788 – 1791г. по идеен проект на Карл Ланганс, в стил класицизъм. Като прототип при изграждането на Бранденбургската врата служи пропилеят на Атинския акропол. Бранденбургската врата е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица, като първоначалното ѝ име е Портата на света. 

  Фасадната ѝ декорация е дело на Йохан Шадов, който проектира и 6-метровата квадрига, управлявана от римската богиня на победата Виктория под формата на триумфална корона. След победата на Наполеон Бонапарт над Прусия в т.нар. наполеонови войни, френският император заповядва да се демонтира триумфалната корона и да се пренесе в Париж. След битката при Лайпциг и принудителната детронация със заточение на остров Елба на Наполеон, последвана от загубата в битката при Ватерло, триумфалната корона е върната през 1814 г. обратно в Берлин, сдобивайки се с Железен кръст под римския орел от Карл Шинкел, вместо маслиненото клонче в ръката на Виктория. 

  По време на Берлинската битка в края на Втората световна война, Бранденбургската врата е сериозно повредена, след което арката е възстановена напълно през 1956 година, а квадригата с триумфалната корона през 1958 година.

  На 13 август 1961 година, проходът през вратата от изток на запад и обратно е преграден от Берлинската стена. На 9 ноември 1989 година под напора на вятъра на промяната (точно 200 години след началото на изграждането на вратата) пада стената, символизираща желязната завеса и белязала началото на края на Студената война, след което отново проходът през портата на света е свободен.

  Източник: Brandenburg Gate

  Address

  Our Address:

  Pariser Platz 10117, Berlin, Германия

  GPS:

  52.516315079091, 13.377761599197

  Plan My Route

  Leave a Review

  Price
  Location
  Staff
  Services
  Food
  Publishing ...
  Your rating has been successfully sent
  Please fill out all fields