Η 7η Σεπτεμβρίου κάθε έτους είναι η ημέρα της γιορτής της Παναγίας της Πειπειγκρόττας. Το φεστιβάλ γεννήθηκε στον Μεσαίωνα από τις στάχτες των παγανιστικών τελετών γονιμότητας που έλαβαν χώρα στο πόδι του λόφου Posillipo, το οποίο διατρήθηκε ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ. από μια σήραγγα (grotta) που συνδέει τη Νάπολη με δυτικά σημεία . Το σημείο έχει τώρα μια πολύ διευρυμένη σύγχρονη σήραγγα, καθώς και τη βασιλική της Piedigrotta.

Πάντα εορτασμένος με τραγούδι και χορό, το φεστιβάλ εισήλθε στη χρυσή εποχή του από τα τέλη του 1800 μέχρι τη δεκαετία του 1960. Το 1853, ένα πρόγραμμα τραγουδιού εισήχθη στο πρόγραμμα και έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, δημιουργώντας διεθνώς αναγνωρισμένα τραγούδια, όπως το «Te Voglio Bene Assage» και το «O Sole Mio» (επανεμφανίστηκε για τον Elvis Presley ως «Είναι τώρα ή ποτέ»). Δεκάδες χιλιάδες Ναπολιτάνοι συνωστίζονται στους δρόμους για να ακούσουν τους τραγουδιστές και να κοιτάξουν τα περίτεχνα αλληγορικά επιπλέουν.

Μετά από μια μακρά παύση, η παράδοση επανεμφανίστηκε το 2007, παρουσιάζοντας μια συναυλία στην Piazza Plebiscito από τον Bryan Ferry, μαζί με τους εκθέτες του παραδοσιακού ναπολιτάνικου τραγουδιού. Ο τραγουδιστής Nino d’Angelo έγινε ο καλλιτεχνικός διευθυντής το 2008, σημειώνοντας ένα πραξικόπημα, με το να πείσει τη μητέρα του Pozzuoli Sophia Loren να ενεργήσει ως προστάτης του φεστιβάλ εκείνη τη χρονιά.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τρία μέρη: μια τεράστια συναυλία στην Piazza Plebiscito, με διεθνή αστέρια. μια μεγάλη παρέλαση αλληγορικών επιπλέει από το Palazzo Reale στη βασιλική. και τον ανταγωνισμό Audizioni, παρουσιάζοντας νέα τραγούδια, τα οποία θα συνεχιστούν για μία εβδομάδα στην πλατεία της πόλης.
Τηλ & ιστοσελίδα: 081 214 0813, www.festadipiedigrotta.it

Location: διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή Piedigrotta