Κάθε χρόνο τον Μάιο, η σημαντικότερη πολιτιστική εκδήλωση του έτους πραγματοποιείται στη Νάπολη: το “Μάη των Μνημείων” (Maggio dei monumenti).

Το Μάη των Μνημείων είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης. Οργανωμένη τον Μάιο, υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, ξεναγήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και διάφορες πρωτοβουλίες.

Η πολιτιστική εκδήλωση εμπνεύστηκε από την τέχνη-ιστορικής συνείδησης εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 1984 , όταν ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Jack Lang εξέδωσε διάταγμα με το οποίο όλα τα μνημεία του ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος της ατομικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για το κοινό ορισμένες περιόδους του έτους. Στο 1995 , μετά την επιτυχία της εκδήλωσης Μνημεία ανοιχτές πόρτες , η οποία ξεκίνησε στη Νάπολη το 1992, με πρωτοβουλία της Μιρέλλα Barracco , πρόεδρος της Νάπολης Ενενήντα εννέα Ιδρύματος, η τοπική αυτοδιοίκηση της Νάπολης αποφάσισε να οργανώσει μια παρόμοια εκδήλωση και το χρονοδιάγραμμα περιοδικά 

Οι περισσότερες από τις εκθέσεις, τα παλάτια και οι εκκλησίες που ανοίγουν τις πόρτες τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσφέρουν δωρεάν είσοδο. Επιπλέον, αυτή είναι η εποχή που υπάρχουν πολλά γεγονότα, πολιτιστικές συναντήσεις και συναυλίες. Σε γενικές γραμμές όλοι οι χώροι που έχουν αποκατασταθεί είναι ανοικτοί και οι πολιτιστικοί χώροι παρουσιάζουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα.

Περισσότερες πληροφορίες για το “Μάιο των μνημείων” και το Πρόγραμμα:

www.comune.napoli.it