Όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε την πρώτη σας φορά!

Όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε την πρώτη σας φορά!
Βερολίνο Πληροφορίες

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας, έχοντας διαγράψει μία από τις βαρύτερες και πιο παράδοξες πορείες στην ιστορία του περασμένου αιώνα, έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλέστατο ευρωπαϊκό προορισμό.

Όταν φτάνει κανείς στο Βερολίνο «χάνεται». Η αντίθεση φύσης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής, παλιού και καινούριου, γερμανικού και κοσμοπολίτικου στοιχείου κάνει τον επισκέπτη να μπερδευτεί πρόσκαιρα. Τελικά, όμως, αυτό είναι που τον γοητεύει και τον κερδίζει, κάνοντάς τον να αφεθεί στον ρυθμό της βερολινέζικης ζωής. Αυτοκίνητα που θα σταματήσουν για να περάσεις απέναντι, απενοχοποιημένοι άνθρωποι με σεβασμό στον τουρίστα, ποδηλατόδρομοι μέσα σε φυλλωσιές και τα σημάδια της ιστορίας στην καρδιά της πόλης σου τραβούν την προσοχή και σου κλείνουν το μάτι για να δεις και να μάθεις περισσότερα.

Αν και η «ατζέντα» του Βερολίνου είναι γεμάτη συναυλίες, συνέδρια, αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες συχνά αποτελούν την αφορμή για την απόδρασή σας, τελικά η πόλη κρύβει εκπλήξεις, που δεν σας επιτρέπουν πολύ «χαμένο» χρόνο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου: Η γερμανική πρωτεύουσα δεν προσφέρεται για χαλάρωση -ακριβώς το αντίθετο.

Ο τόπος 
Το Βερολίνο βρίσκεται στην βορειοανατολική Γερμανία και «φιλοξενεί» 3,4 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελώντας τον δεύτερο πολυπληθέστερο «δήμο» της Ευρώπης. Για το μόνο που δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς είναι ότι στερείται «πράσινου» δυναμικού, καθώς καλύπτεται κατά το ένα τρίτο της έκτασής της από δασικές εκτάσεις, πάρκα, ποτάμια και λίμνες.

Με 773 χρόνια ιστορίας, η γερμανική πρωτεύουσα έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες μέχρι να γίνει η σύγχρονη μητρόπολη του 21ου αιώνα. Πρωτεύουσα ανά περιόδους της Πρωσίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και του Τρίτου Ράιχ , το Βερολίνο έμελλε να ζήσει τις πιο μαύρες αράδες του βιογραφικού του από τη δεκαετία του ’30 και μετά. Δεν έφτανε ένας Χίτλερ και ο ιός του Ναζισμού που εξαπλώθηκε στην πόλη κάνοντας την κύριο στόχο βομβαρδισμών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπρεπε η μισοκατεστραμμένη πόλη να χωριστεί αργότερα στα δύο, με το «τείχος της ντροπής» που από το 1961 ως το 1989 καθόριζε την επιρροή των συμμάχων στο Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο. Για δεκαετίες το Βερολίνο είχε αποκτήσει τη φήμη μιας σκοτεινής πόλης με άγρια ιστορία. Ο κινηματογράφος, η αρχιτεκτονική και άλλες τέχνες που βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους κόλπους του επισκιάστηκαν από τις «μαύρες» στιγμές της πόλης. Από το 1991 και εξής, οπότε και έγινε εκ νέου η επίσημη πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο είχε τη μορφή ενός απέραντου εργοταξίου.

Μουσεία

Πέντε από τα σημαντικότερα μουσεία του Βερολίνου, μαζί με τον καθεδρικό Ναό, είναι συγκεντρωμένα στο αποκαλούμενο Museuminsel (νησί των Μουσείων). Αυτή η περιοχή, μία περιοχή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, χαρακτηρίζεται από τις πιο εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές της πόλης και τα υπέροχα μόνιμα εκθέματα, συμπεριλαμβανομένης της προτομής της Νεφερτίτης στο μουσείο Neues. Κάθε μουσείο σχεδιάστηκε από εξέχοντες αρχιτέκτονες της εποχής.   


Γλώσσα

Η γερμανική γλώσσα είναι δύστροπη και άχαρη στο αυτί, αλλά ευτυχώς δεν θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσετε… καθόλου εάν επισκεφθείτε το Βερολίνο. Η πόλη αποτελείται από κατοίκους και τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου, ενώ οι νεαροί Γερμανοί μιλούν εξαιρετικά Αγγλικά. Το Βερολίνο είναι μία πόλη πολύ πιο “ανάλαφρη” και χαλαρή από τις υπόλοιπες περιοχές της Γερμανίας. Εξάλλου, οι νέοι εγκαταλείπουν τους τυπικούς χαιρετισμούς “Guten Tag” και “Auf Wiedersehen” και προτιμούν τους πιο καθημερινούς “Hallo” και “Tschüss”. 

Νυχτερινή Ζωή

Η φήμη του Βερολίνου για την μαγευτική νυχτερινή ζωή δεν έχει “χτιστεί” άδικα. Τα μπαρ παραμένουν ανοιχτά μέχρι να φύγουν και οι τελευταίοι πελάτες τους. Πολλά από τα μεγάλα και γνωστά κλαμπ ανοίγουν τις πόρτες τους την Πέμπτη ή την Παρασκευή το βράδυ και παραμένουν ανοιχτά συνεχόμενα μέχρι το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας. 


Ιστορία

Το Βερολίνο είναι μία πόλη με συναρπαστική ιστορία, η οποία είναι εμφανής όπου και αν κοιτάξει κανείς. Είναι μία πόλη που εξελίσσεται διαρκώς, αλλάζει και ωριμάζει με το πέρασμα του χρόνου. Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 70% της πόλης είχε μετατραπεί σε ερείπια και το αποτέλεσμα αυτής της δραματικής εμπειρίας, είναι ακόμα εμφανές στην αρχιτεκτονική του σήμερα. Τα σημάδια από τις σφαίρες εξακολουθούν να είναι ορατα σε πολλούς τοίχους και κτίρια γύρω από το Mitte, ακόμη και στις κλασσικές ελληνικές στήλες του Μουσείου Neues. Ακόμη και τα κτίρια που φαίνονται ανέγγιχτα, όπως ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου, στην πραγματικότητα έχουν υποστεί συχνά εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η Πτώση του Τείχους έκανε το Βερολίνο μία πόλη γεμάτη νεολαία, κινήματα, καταλήψεις και τέχνη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μετασχηματίζεται σε μία πόλη που είναι μοντέρνα και φιλική, όχι μόνο για τους νέους, αλλά και για τις οικογένειες, γεμάτη άνετα καφέ και εντυπωσιακά πάρκα. 


Τέχνη.. παντού

το κέντρο του Βερολίνου είναι γεμάτο γκαλερί, μουσεία, καταστήματα και δυστυχώς πάρα πολλούς τουρίστες. Είναι διάσημο για τους καλλιτέχνες του, τις νέες τάσεις και στυλ που κάνουν διαρκώς της εμφάνιση τους, την τέχνη δρόμου και οι γκαλερί του Mitte στο Ανατολικό Βερολίνο είναι το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε την κλασική και τη σύγχρονη τέχνη. Η γκαλερί C / O Berlin μετακόμισε πρόσφατα κοντά στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, ενώ ενδιαφέρον έχει το μεγάλο και κομψό Hamburger Bahnhof στην Invalidenstrasse. Αν θέλετε να περιπλανηθείτε ακόμα περισσότερο, μερικές από τις καλύτερες γκαλερί στο Βερολίνο βρίσκονται γύρω από το Auguststrasse.

Το Mitte είναι ιδανικό για ψώνια, είτε στα εμπορικά κέντρα και στις μπουτίκ κατά μήκος του Friedrichstrasse, είτε πιο βόρεια γύρω από το Hackescher Markt, όπου θα βρείτε πολλά τοπικά καταστήματα στο δρόμο σας μέχρι το Prenzlauer Berg. Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές.

Το εναλλακτικό Βερολίνο

Στο Kreuzberg και το Neukölln έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχει διατηρηθεί ο χαρακτήρας του μποέμ. Πολλά από τα καλύτερα κλαμπ βρίσκονται στο Kreuzberg ή στο γειτονικό Friedrichshain. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από πολύβουα μπαρ γύρω από το Kottbusser Tor και το Oranienstrasse, ενώ στο Neukölln θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ.

Η χαλαρή ατμόσφαιρα του Βερολίνου, αντανακλάται στα πολλά καφέ της πόλης, ειδικά τις Κυριακές που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Η περιοχή Charlottenburg κοντά στο Savignyplatz και το Stuttgarter Platz είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Στο Mitte, κάντε μια βόλτα κατά μήκος του Auguststrasse για τσάι, καφέ και brunch. Η τέχνη του καφέ, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στο Βερολίνο, οπότε εάν ψάχνετε για έναν barista που θα περιποιηθεί ιδιαιτέρως τον καφέ σας, τότε υπάρχουν πολλές επιλογές, ειδικά στο Prenzlauer Berg.


Πάρκα

Οι Βερολινέζοι αγαπούν τα πάρκα και η πόλη έχει ένα τεράστιο αριθμό για να επισκεφθείτε. Τα δύο μεγαλύτερα είναι το Tiergarten, με τα δαιδαλώδη μονοπάτια και τα απομονωμένα ρέματα, και το Templehofer Feld, το πρώην αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο, το οποίο είχε ιστορική σημασία όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Σοβιετικούς μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, μετατράπηκε πρόσφατα σε ένα γιγάντιο δημόσιο πάρκο. Αν φύγετε από την ανατολική είσοδο, μπορείτε επίσης να δείτε τα μπαρ και τα καφέ του Schillerkiez.

berlngiaarhariousgenikesΜια άλλη καλή ιδέα όμως, ιδιαίτερα για όσους αγαπούν τη φύση ή επισκέπτονται την πόλη με τα βλαστάρια τους, είναι η βόλτα με ποδήλατο στην περιοχή του Tiergarten. Μια τεράστια πράσινη έκταση στην καρδιά του Βερολίνου υπόσχεται την απόδραση από τη βαβούρα της λεωφόρου. Και ενώ λίγο πιο πέρα οι εμπορικοί δρόμοι είναι γεμάτοι με γερμανικά αυτοκίνητα, παρουσιάζονται ξαφνικά μπροστά σου σκίουροι, κρυμμένα ρυάκια και οικογένειες που χαίρονται το πικ-νικ τους, βρίσκοντας «φυσικούς» τρόπους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Άλλη μια κρυμμένη όαση στο κέντρο του Tiergarten, ορθώνεται η στήλη της νίκης με το άγαλμα της Νίκης στην κορυφή, πλάι στην οποία μπορείς να ατενίσεις από ψηλά την εξοργιστικά επιτυχημένη ισορροπία του Βερολίνου: πλούσια δάση, που ακολουθούνται από λεωφόρους που καταλήγουν σε μνημεία, και πάλι απ’ την αρχή. Φύση και πολιτισμός ενώνονται σε ένα κράμα μοναδικότητας.

Εκτός από αυτά τα δύο “μεγαθήρια”, υπάρχουν πολλά μικρότερα πάρκα για να εξερευνήσετε το Βερολίνο, όπως το Mauerpark στο Prenzlauer Berg, το οποίο διαθέτει τεράστια αγορά.


ΤA ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Alexanderplatz, Berlin-Mitte, am AbendΞεκινώντας από το κέντρο, η Alexanderplatz -ή «Alex» όπως αποκαλούν «χαϊδευτικά» την συγκεκριμένη πλατεία οι ντόπιοι) είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Εκεί θα δείτε τον περίφημο πύργο ραδιοτηλεόρασης του Βερολίνου, το πιο ψηλό κτίριο της πόλης, την οποία και μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη από τον πύργο.

Εκεί, επίσης, θα ακούσετε και την γκρίνια των Γερμανών για την πιο αναξιοποίητη πλατεία της πόλης. Η «Alex», όταν δεν φιλοξενεί κάποια υπαίθρια έκθεση, μοιάζει με πλακόστρωτο γήπεδο, χωρίς γλυπτά, συντριβάνια και στολίδια που θα ανέμενε κανείς σε ένα τόσο κεντρικό σημείο.

nisostwnmouseiwnberlin Κοντά βρίσκεται το «Kόκκινο δημαρχείο» που αξιώνει τον χαρακτηρισμό του εντυπωσιακού, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το λεγόμενο «Νησί των Μουσείων». Η βερολινέζικη «Ακρόπολη» κρύβει αρχαίους θησαυρούς στα πέντε μουσεία του νησιού, με κυριότερο το Μουσείο της Περγάμου, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πιο επιβλητικά εκθέματα στον κόσμο, μεταφερμένα ατόφια από την Μικρά Ασία και την Πέργαμο. Αξέχαστη, όμως -και όχι με την καλύτερη έννοια- θα σας μείνει και η ουρά αναμονής στην είσοδο. Προτιμήστε τις Τετάρτες που είναι πιο «ήσυχες».

Σύντομα θα βρεθείτε στο σύγχρονο κέντρο της πόλης, που σηματοδοτείται από την υπέροχη Potsdamerplatz. Ανεγερμένη τα τελευταία χρόνια, η πλατεία αυτή είναι ένα φουτουριστικό σκηνικό που στολίζεται από υπερμοντέρνα (ή και μεταμοντέρνα) κτίρια όπως το «Sony Center». Στην σκιά τους θα απολαύσετε τον καλύτερο καφέ της πόλης, συνοδευμένο από γερμανικές λιχουδιές που προσφέρουν τα café της πλατείας.

potsdamer

Σε αυτή την περιοχή θα βρουν τη «Μέκκα» τους οι σινεφίλ ταξιδιώτες, καθώς όχι μόνο οι γύρω δρόμοι κατακλύζονται από κινηματογράφους, αλλά επίσης, στην πλατεία Potsdamer στεγάζεται το Μουσείο Κινηματογράφου. Από το γερμανικό εξπρεσιονισμό του Φριτζ Λανγκ και τα φορέματα της ντίβας Μαρλέν Ντίτριχ, ως τις προπαγανδιστικές ταινίες της Ρίφενσταλ και την πιο σύγχρονη «Λόλα» που…«τρέχει» ακόμη στις αίθουσες του Μουσείου, οι λάτρεις της έβδομης τέχνης θα ενθουσιαστούν με την έκθεση.

Πολύ κοντά βρίσκεται το ου στεγάζει κάτω από τον γυάλινο θόλο του το γερμανικό Κοινοβούλιο, όπως και η berlin5«Πύλη του Βραδεμβούργου», κτίσμα-σύμβολο της πόλης με μεγάλο ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Βαδίζοντας την Ebertstrasse προς τα συγκεκριμένα αξιοθέατα, το βλέμμα σου τραβάει το μνημείο του Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο σε όλους τους Εβραίους της Ευρώπης που έχασαν τη ζωή τους.

Αποτελούμενο από τσιμεντένια εξογκώματα ποικίλου ύψους, το μνημείο μοιάζει με λαβύρινθο ανισόπεδων τάφων, που υπενθυμίζουν άλλη μια σκοτεινή σελίδα της πρόσφατης ιστορίας. Αυθόρμητα θα θελήσετε να «παίξετε» κρυφτό στους διαδρόμους του μνημείου, αλλά προσοχή στους security που θα σπεύσουν να σας κάνουν παρατήρηση, καθώς δεν βρίσκεστε στην EuroDisney.

tiergarten

Στη νοτιοδυτική έξοδο της περιοχής, τα παιδιά θα ορμήσουν στον τεράστιο Ζωολογικό Κήπο και στο Ενυδρείο του Βερολίνου, του οποίου οι καρχαρίες και οι κροκόδειλοι έχουν γίνει «σταρ», ενώ οι μέδουσες με την υπνωτιστική τους κίνηση κλέβουν την παράσταση. Την παράσταση λίγο πιο πέρα κλέβει η βομβαρδισμένη εκκλησία του Κάιζερ Βίλχελμ Α’, που έγινε… διαμπερής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφασίστηκε να μείνει έτσι, ως μνημείο της βιαιότητας του πολέμου, ενώ δίπλα της χτίστηκε καινούριος ναός.

Απαραίτητη είναι η βόλτα στις υπαίθριες αγορές και στα παλαιοπωλεία της περιοχής. Το σκηνικό αλλάζει και πάλι στην λεωφόρο Ku’damm, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πολυκαταστήματα της Ευρώπης, το KaDeWe, που θα ικανοποιήσει την καταναλωτική ορμή σας. Αν οι τσιμπημένες τιμές σας σοκάρουν, έχετε ακόμη την επιλογή ενός ωραίου γεύματος στον λαχταριστό μπουφέ του τελευταίου ορόφου.

Πηγή