Нюрнберг – малко история!

Нюрнберг – малко история!
Нюрнберг

Накратко за Нюрнберг

Нюрнберг е град в Югоизточна Германия, провинция Бавария. Това е вторият по големина град в Бавария (след Мюнхен), а най-големият във Франкония. Нюрнберг е известен със своите красиви сгради и с музея на играчките. Разположен е на река Пагниц и на канала Рейн-Майн-Дунав във Франконската койпер-лиасова равнина.

burggarten_bastionПървото споменаване на Нюрнберг е от 1050г, когато на мястото е имало императорски замък. От 1050 до 1571 г. градът се разширява и нараства драматично, поради своето местоположение на ключови търговски пътища. Често градът е наричан “неофициалната столица” на Свещената Римска империя, тъй като Императорският парламент (Райхстаг) и съдилищата се намират в замъка Нюрнберг. Нарастващото търсене на Кралския двор и нарастващото значение на града привличат търговци и развиват търговията в Нюрнберг. През 1219 г. Фредерик II подписва Großen Freiheitsbrief (Великото писмо за свобода), с което Нюрнберг е обявен за свободен имперски град. В него са описани правата на града, правата на императора, привилегията да се секат монети, независима митническа политика, с което отделя града от обхвата на бурграфовете*. Заедно с Аугсбург, Нюрнберг се превръща в основен търговски център по пътя от Италия към Северна Европа. Напрегнатите отношения между бурграфовете и кастеланите**, с постепенното прехвърляне на властта към последните в края на 14 и началото на 15 век, силно повлияват на историята на града.

През 1298 г. евреите на града са обвинени, че са осквернили мястото и 698 от тях са били убити по време на многобройните кланета на Rintfleisch Massacres***. Евреите по германските земи преживяват много кланета и през годините на чумата. През 1349г. евреите в Нюрнберг са подложени на погром, като са изгорени или експулсирани, а на бившия еврейски квартал е построен пазар. Същото се случва в Нюрнберг и през 1405, 1435, 1437, 1482, 1494, 1520 и 1534. 

nuremberg_3По времето на Чарлз IV от 1356 г., Нюрнберг става един от трите най-важни града на империята. През 15 и 16 век става едно от средищата на германския Ренесанс. През 1525 г. приема Реформацията, а през 1532 там се сключва Нюрнбергският мир, с който лутераните получават значителни отстъпки. По времето на Албрехт V част от мюнхенските протестанти се преместват в Нюрнберг, където могат да упражняват свободно вярата си. През 1632 г., по време на Тридесетгодишната война, Густав II е обсаден в Нюрнберг от Валенщайн. След войната градът запада и възстановява значението си едва през 19 век, когато се превръща в индустриален център. През 1806 г. Нюрнберг е присъединен към Бавария, а през 1835 г. първата железопътна линия в Германия свързва града с близкия град Фюрт. 

Поради значението му в Свещената Римска империя Нюрнберг е избран от Националсоциалистическата германска работническа партия за място на големи партийни митинги, събрания, конгреси. След идването на власт на Адолф Хитлер, градът се превръща в национално светилище за националсоциалистите, които изграждат там множество представителни сгради. По време на Втората световна война в Нюрнберг се произвеждат близо половината немски двигатели за самолети, подводници и танкове. Това е причината градът да бъде силно разрушен от британските и американски бомбардировки. След войната той е построен наново, като много стари сгради са реставрирани в предишния си вид. 

След края на войната в Нюрнберг се провеждат известните Нюрнбергски процеси срещу висши функционери на  Националсоциалистическата партия, обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Забележки:

Бургграфовете са подчинени на краля или на епископа и имат административни, военни и/или юридически задачи. Бургграфът има военното командване, пазенето и управлението на един замък. Някои бургграфове увеличавали владението си над по-голяма територия. Титлата понякога била наследствена.

**Кастелан е управител или командир на замък. Понякога, известен също като полицай, губернатор на замъка или капитан.

***Rintfleisch massacres е поредица от кланета срещу евреите през 1298 г. Събитието, по-късно под терминология погром, е първото мащабно преследване в Германия от Първия кръстоносен поход насам. Погром е насилствен бунт, означава масови насилствени действия, насочени срещу определена група от хора на основата на религиозен, етнически или расов признак или по друга причина.