Германска традиционна кухня

Германска традиционна кухня
Германия-основна информация

Germany-regionsНемската традиционна кухня ………………

 

BavariaBavaria(Бавария) – Столицата е град Мюнхен. Баварската кухня е типично селска, а ястията се приготвят от много прости съставки, с които се приготвя вкусна, засищаща храна. Тук има голямо разнообразие от wurst (колбаси), месни ястия, Knödel (кнедли) и тестени ястия, хляб, сладкиши и десерти. Регионът е предимно селски, но заради студения климат, тук се отглеждат само култури като цвекло и картофи, които са и основните зеленчуци в традиционната немска кухня. В миналото баварските херцози, особено тези от фамилията Виттелсбах разработват и прецизират баварската кухня така, че да бъде достойна за трапезата на кралския двор. От 19ти век този модел на традиционни баварски ястия бил разпространен в богатите домакинства, най-вече в градовете. Старата баварска кухня обаче е тясно свързана с чешката и австрийската (особено с тази от Тирол и Залцбург) и е била съхранявана най-вече чрез фамилиите Виттелсбах и Хабсбургите. Бавария е известна като “Weisswurst Equator”. Weisswurst е традиционна баварска наденица, с бял цвят, произведена от много фино смляно телешко месо, сланина, магданоз, сол, джинджифил, лук, кардамон и лимон. Създадена е в Мюнхен на 22 февруари 1857 г. и оттогава се превръща в много важна част от баварското готвене и начин на живот. Месните ястия са главно от говеждо, телешко или свинско месо. Птиците също са популярни. В миналото месото се консумирало само в неделя, тъй като много хора не можели да си позволят цената на месото за всеки ден. Изключение бил град Мюнхен, където хората били по-богати. Телешкото месо обаче се консумирало само през уикендите. Пшеницата играе важна роля в баварската кухня и това се вижда от голямото разнообразие от кнедли, торти и хляб.

Традиционни ястия:

 • Leberknödelsuppe – Супа от черен дроб, приготвена от телешки или говежди черен дроб, с лук, хляб и подправки.
 • Leberkäse – Ние го познаваме като леберкез. Колбас под формата на хляб, който се приготвя от говеждо, свинско, а има и версии с пуешко месо. В Бавария в леберкеза не се добавя черен дроб, за разлика от други региони.
 • Wiener Schnitzel – Телешки шницел, който се приготвя от телешки котлет, панира се в брашно, яйце и галета и се пържи в масло. Сервира се с лимон.
 • Pretzels – Вид геврек. Идеалният pretzel има тъмно кафява, хрупкава, солена кора и мека среда. Той има едно “тяло” и тънки, хрупкави (не сухи) кръстосани “оръжия”. Има няколко варианта на прецел.
 • Apfelstrudel – Ябълков щрудел. Щруделът е тестено изделие, което има варианти и със сладък и солен пълнеж. Най-популярният вариант е ябълковия шрудел.
 • Frikadellen – Баварският вариант на кюфтетата. Тук се приготвят от говеждо, свинско или смес от двата вида меса.
 • Nürnberger Bratwurst – Нюрнберг е известен с Nürnberger Bratwurst (наденица на скара), която е по-къса и по-тънка от другите колбаси братвурст.
 • Nürnberger Lebkuchen – Друга Нюрнбергска специалност, един вид джинджифилов хляб, който се консумира главно около Коледа.

Baden-WürttembergBaden-Württemberg(Баден-Вюртемберг) –  Столица е град Щутгарт.

 

 

 

Традиционни ястия: 

 • Croccante – вид сладкиш(бонбони) с бадеми, захар и масло.

BerlinBerlin(Берлин) – Столицата е град Берлин.  

Традиционни ястия: 

 • Polpette di melanzane – кюфтета направени от патладжан.

PostdamBrandenburg(Бранденбург) – Столица е град Потсдам. 

Традиционни ястия: 

 • Caprese con verdure saltate al timo – Традиционна италианска салата със сирене, която може да се сервира и като предястие и като основно ястие.

BremenFreie Hansestadt Bremen(Бремен) – Столица е град Бремен. 

Традиционни ястия: 

 • Crescentina – Пържен хляб, койот се поднася като предястие.

HamburgHamburg(Хамбург) – Столицата е Хамбург. 

Традиционни ястия: 

 • Granseola alla Triestina – Паякът-рак (грансеола на италиански) обикновено се среща по италианските брегове. Начинът, по който е приготвен в Триест, е перфектен, ако търсите просто, но ароматно приготвяне.
 • Risotto Mari e Monti – Ориз със скариди и гъби.

WiesbadenHessen(Хесен) – Столицата е град  Висбаден

Традиционни ястия: 

 • Mozzarella in carrozza – Панирана моцарела с хляб.
 • Bucatini all’amatriciana – Вид паста. Едно ястие, което е символ на регионалната кухня в Лацио, която заема една от водещите позиции сред италианските гастрономически специалитети.

SchwerinMecklenburg-Vorpommern(Мекленбург-Предна Померания) – Столицата е Шверин.

Традиционни ястия: 

 • Farinata – Традиционно ястие, с което италианските моряци се хранели на пристанището. Приготвя се с брашно от нахут.

Източник: German Food Guide