Мюнхен – малко история!

Мюнхен – малко история!
Мюнхен

Накратко за Мюнхен

Мюнхен е център на германската провинция Бавария, третият по големина град в страната след Берлин и Хамбург. Намира се на река Изар. Фигурата на герба на Мюнхен е т. нар. „мюнхенското детенце“ (Münchner Kindl), което в действителност е фигура на монах. Мюнхен е вторият по промишлена сила град в Германия и важен културен метрополис. Градът е основен център на изкуството, модерни технологии, финанси, издателство, култура, иновации, образование, бизнес и туризъм в Германия и Европа и се радва на много висок стандарт и качество на живот, достигайки първо място в Германия и четвърти в света според проучването на Mercer от 2015 г. Според Института за изследване на глобализацията и световното класиране, Мюнхен се счита за алфа-световен град от 2015 г.  munchen_mapИмето на града произлиза от стар термин Munichen, което означава “от монасите”, което на свой ред произлиза от Mönch (което в крайна сметка произхожда от древногръцката дума μοναχός). Името е свързано с монасите от бенедиктинския орден, които управлявали манастир на мястото, което по-късно става Стария град на Мюнхен. Това е и причината върху герба на града да е изобразен монах. 

Първото известно селище в района е било на бенедиктински монаси по Стария път на солта. 1158г. се счита за дата на основаването, датата, през която градът е споменат за първи път в документ. Документът е подписан в Аугсбург. През 1175г. Мюнхен получава статут на град и укрепление, а от 1255 г. градът е седалище на баварските владетели. Херцог Луи IV, роден в Мюнхен, е избран за германски цар през 1314 г. и е коронован като император на Свещената Римска империя през 1328 г. Той укрепва позицията на града, като му предоставя монопол над солта, като по този начин му осигурява допълнителен доход. Черно и златно – цветовете на Свещената Римска империя са официалните цветове на града от времето на Лудвиг Бавар, когато тук се намирала имперската резиденция. Когато Бавария се обединява отново през 1506 г., Мюнхен става нейна столица. През 16-ти век Мюнхен е център на германската контрареформация, а също и на ренесансовите изкуства. През 1589г. Херцог Вилхелм V построява “Хофберхаухаус” – пивоварна за кафява бира. Католическата лига е основана в Мюнхен 1609 г.. През 1623 г. по време на Тридесетгодишната война Мюнхен става изборна резиденция, след като Максимилиан I, херцог на Бавария въвежда избирателното право, а през 1632 г. градът е бил окупиран от Густав II Адолф на Швеция. По време на  бубонната чума през 1634 и 1635 г. умира около една трета от населението. nymphenburg-palace-През 1806 г. градът става столица на новото кралство Бавария, като в града се намират държавният парламент и новата архиепископия на Мюнхен и Фрайзинг.

Двадесет години по-късно университетът от Ландшафт е преместен в Мюнхен, a много от най-добрите сгради в града принадлежат към този период и са построени по време на първите три баварски царе. По време на Лудвиг I Мюнхен се превръща в център на изкуствата, привличайки многобройни художници и подобрявайки архитектурната структура на града с великолепни булеварди и сгради. От друга страна, Лудвиг II, известен по целия свят като приказен крал, пребивавал предимно извън столицата и се фокусирал повече върху фантастичните си замъци в баварската провинция. По-късно, по времето принц Регент Луитполд, в Мюнхен се развива широка художествена културна дейност, което повишава статута на града на културен център от световно значение. 

След избухването на Първата световна война през 1914 г., животът в Мюнхен става много труден, тъй като блокадата на съюзниците води до недостиг на храна и гориво. След Първата световна война градът е бил в центъра на много политически вълнения, а след като Адолф Хитлер и националсоциалистите стават популярни, Мюнхен се превръща в огнище на екстремистка политика. Градът се превръща в нацистка крепост, когато нацистката партия поема властта в Германия през 1933 г.. Партията създава първия си концентрационен лагер в Дахау, на 16 километра северозападно от града. Поради важността му за възхода на националсоциализма, Мюнхен е наречен Hauptstadt der Bewegung (“столица на движението”). Мюнхен е базата на Бялата Роза – студенстка съпротива от юни 1942 до февруари 1943 г. Основните членове били арестувани и екзекутирани след разпространение на листовки в университета в Мюнхен. През Втората световна война градът е сериозно засегнат от 71 въздушни нападения.

След американската окупация през 1945 г. Мюнхен е напълно възстановен, като е запазена структурата на уличната мрежа от преди войната. Градът продължава да играе изключително важна роля в германската икономика, политика и култура, заради което получава прякора Heimliche Hauptstadt (“тайна столица”) за десетилетия след Втората световна война. Мюнхен е мястото на Летните олимпийски игри през 1972 г., по време на които израелски спортисти бяха убити в масовото клане, когато нападатели от палестинската организация “Черен септември”(бивша палестинска паравоенна организация) взимат за заложници членове на израелския олимпийски отбор.

Днес Мюнхен е дом на много национални и международни институции, големи университети, големи музеи и театри. Неговите многобройни архитектурни забележителности, международни спортни събития, изложби и конференции и годишният фестивал на Октоберфест привличат значителен брой туристи. Заради високото си качество на живот и безопасността градът е наречен “Toytown”(Град на играчките) сред англоезичните жители, а немските жители го наричат ​​”Millionendorf”, израз, който означава “село от един милион души”.