Хамбург – малко история!

Хамбург – малко история!
Хамбург

Накратко за Хамбург

Хамбург, или Свободният ханзейски град Хамбург (Freie und Hansestadt Hamburg) е вторият по големина град в Германия (след Берлин) и седми в Европейския съюз, както и най-големият град в ЕС, който не е столица. Разположен е на река Елба, над нейното вливане в Северно море. В Хамбург се намира най-голямото морско пристанище в страната и трето по площ и брой обработени контейнери (до 2009 г. на второ място) в Европа след Ротердам и Антверпен. Той е главен град на една от шестнадесетте провинции на Германия – Хамбург (провинция). Заради голямото значение на пристанището за цялата страна, в Германия градът често е наричан „Врата към света“.

hamburg_3Хамбург е един от основните индустриални центрове на Германия – там се намират фабриката на Airbus (втори по големина самолетостроителен завод в Европа и трети в света след Сиатъл и Тулуза), корабостроителницата Blohm + Voss, централата и цехове за производство (на Nivea и Tesa) на производителя на стоки за широка употреба Beiersdorf, германската централа на Philips, най-големият медодобивен завод в Европа Aurubius, едната от двете фабрики за рояли и пиана Steinway & Sons, компанията за писалки Montblanc, пивоварната Holsten, германската централа на производителя на стоки за широка употреба Unilever и др. Градът е и един от най-големите медийни центрове в страната – оттук се излъчват новините на държавната телевизия ARD, тук се намира централата на радиотелевизионната компания NDR, седалището на най-голямата германска информационна агенция DPA, най-голямото издателство в Европа Gruner + Jahr и едни от най-големите издателства в Германия Spiegel-Verlag, Zeit-Verlag, хамбургският клон на Axel Springer (тези издателства притежават около половината от периодичната преса, продавана на територията на цяла Германия) – вестниците Die Zeit, Financial Times Deutschland, Die Welt и Bild (чиито редакции са в Хамбург съответно до 1993 и 2008 г., както и списанията Der Spiegel, Stern, Auto Bild, Sport Bild, Computer Bild и др.), централите на множество международни рекламни агенции, германската централа на Warner Music Group и др.

Първите заселници на територията на днешен Хамбург идват през 4 век пр. Хр. През 810 г. Карл Велики построява църква, чиято цел е да покръсти езическия север. Година по-късно е построена крепостта Хамабург, за да предостави защита както на църквата, така и на населението. През 831 г. Луи Благочестиви създава епархия, която скоро след това се превръща в архиепископия. Хамбург е превзет последователно от викингите (845 г.) и ободритите (915 г.). По време на владението на шаунбургските графове (Адолф Първи: 1111 – 1130; Адолф Втори: 1130 – 1164; Адолф Трети: 1164 – 1203) Хамбург изживява подем в развитието си. По крайбрежието са издигнати диги и много хора се заселват в тези райони. Граф Адолф Трети основава търговско селище на западния бряг на Алстер. На 7 май 1189 г., в знак на благодарност за подкрепата на кръстоносните походи, Фридрих Барбароса дарява града с няколко привилегии, между които и правото на безмитна търговия и корабоплаване до Северно море.

hanza-mapПрез 14 век Хамбург става един от съоснователите на търговския съюз Ханза. През 1558 г. отваря врати една от първите немски търговски борси. През 1529 г., по време на Реформацията, Хамбург приема лутеранството. Културният разцвет на града се състои през 17 и 18 век. Хамбург остава един от най-важните търговски центрове на Северна Германия и след разпада на Ханза, по време на Просвещението и Индустриализацията.

В своята богата история Хамбург е бил под датско владение, част от Свещената Римска империя и столица на департамента Bouche de l´Elbe по време на френското владение. През 1815 г. Хамбург става част от Германския съюз, а през 1867 г. – член на Северногерманския съюз. През 1871 г. се присъединява към Германската империя.

В началото на 20 век Хамбург се превръща в космополитен град, базиран основно на търговията с цял свят. По това време „Hamburg-America Line (HAPAG)“ става най-голямата презатлантическа параходна компания. В града са централите и на други параходства, с линии до Южна Америка, Африка, Индия и Източна Азия. Хамбург е пристанището, от което много германци и източноевропейци се отправят към Новия свят. След като е победена през Първата световна война, Германия изгубва колониите си, което означава и загубата на много от търговските пътища на Хамбург. Значителни и за съжаление трагични събития от по-ново време са големият пожар (1842), епидемията от холера (1892), бомбардировките по време на Втората световна война (55 000 убити), наводнението през 1962 г.

Интересни факти

  • През 1961 г., преди излизането на първия им сингъл, Beatles свирят в хамбургски клубове и правят първите си записи. През следващите две-три години те гастролират в Хамбург още четири пъти. През пролетта на 2007 г., недалеч от местата, на които са свирили, е открит обновен площад, носещ името на групата.
  • Хамбург е немският град с най-много милионери. По стара традиция те даряват част от богатството си на над 1000 фондации, които подпомагат различни аспекти от живота в града.
  • Хамбург е градът с най-много мостове в Европа, както и най-зеленият град в Германия. Тук се намира и най-големият речен остров в страната, на който е разположен кварталът Вилхелмсбург.
  • В миналото типичният хамбургски поздрав е „Хумел, хумел!“ – „Морс, морс!“: някой заговаря друг човек с „Хумел, хумел!“, а той отговаря с „Морс, морс!“. Той датира от началото на 19 век. По това време живее разносвачът на питейна вода Йохан Вилхелм Бенц, чиито прякор е Ханс Хумел. Докато разнася вода, той често е преследван от деца, които, за да го дразнят, му подвикват: „Хумел, Хумел!“. На тези закачки той отвръща: „Морс, морс!“, съкращение от израза на платдойч „Klei mi am Mors!“ („Целуни ме отзад!“). В днешни дни типичният поздрав е „Мойн!“, чиито произход е спорен. Най-вероятно е да произхожда от традиционния поздрав „Gutten Morgen“, който нерядко бива трансформиран в „морген“, откъдето и идва и „моинг“ на „платдойчски“.