Основна информация за Малта

malta_flag

Малта – Malta – Repubblika ta’ Malta

Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море, южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. Малта е разположена на Малтийския архипелаг, съставен от три населени (Малта, Гозо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел) острова. Архипелагът се намира на около 90 km южно от Сицилия и на 250 km от Северна Африка. Най-голям е остров Малта (245,7 km²) – дълъг 27 km, широк 14,5 km, а дължината на бреговата линия е 137 km, където се намира и столицата Валета. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни клифове. Вътрешността на острова е заета от ниски хълмове, с грижливо оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат култури. Малта няма реки и езера и все пак 50% от площта ѝ се обработва. Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода.

Остров Гозо е с 4 пъти по-плодородни почви от о. Малта, върху който се отглеждат висококачествени лозя, различни плодове и зеленчуци.

Първи финикийците откриват стратегическото значение на архипелага при своята колонизация на западното Средиземноморие. След тях идват Рим, Византия, Арабският халифат, Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания, като всички са търсели добри пристанища за контрол върху Средиземно море.

Въпреки че географски островите са част от Африка и лежат върху африканската континентална плоча, културно и исторически те са част от Европа. През 2004 г. страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава. Мистичният ореол около Малтийския орден и топлият средиземноморски климат правят Малта привлекателна туристическа цел за много европейци целогодишно.

Посолство на Република България в Рим
Адрес: Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 ROMA
Тел.:+39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43
Работно време: По – Пт, 09.00 – 17.00 ч.
e-mail: Embassy.Rome@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/italy
Български почетен консул в Малта
Джанела Каруана Къран, Dr. Giannella Caruana Curran
Адрес: 9, Britannia House Level 2, Old Bakery Street, Valletta VLT 1450
Tел.: +356 21 255 265/6, +356 7942 3456
e-mail: giannella@demarcoassociates.com
Посолството на Малта в Италия
Адрес: Lungotevere Marzio,12, 00186, Roma, Italy
Тел.: +39 066879990
Работно време: По–Пт, 09.00-12.00; 14.00 -16:00
e-mail: embassymalta.rom@gov.mt

capital

 Столица – Валета, най-голям град Биркиркара.

language

Официален език – малтийски и английски език

climat

Климат – средиземноморски, силно повлиян от морето. Зимите са меки с редки и краткотрайни застудявания. 

clock

Часова зона – UTC +1, с 1 час назад в сравнение с България. Повече за часовите зони: Convertworld

sos

Спешни телефони – 112.   

currency

Валута на разплащане – €(евро). На територията на Малта можете да извършвате плащане с     дебитни и кредитни карти издадени от българските банки.   

electricity

Електричество в Малта – мрежата е с напрежение 230V, при 50Hz. Използват се стандартните за България щепсели и контакти. 

passport

Документи – Гражданите на ЕС имат право да пребивават на територията на Малта, стига да притежават валидни документи за самоличност.

crime1

Ниво на престъпност – равнището на престъпност в Малта не предполага специални мерки с оглед на личната безопасност на пътуващите. 

religion

Религия – Официалната религия е католицизъм.   

Актуална информация за страната можете да намерите в страницата на МНВР – Пътувам за……