Основна информация за Великобритания

uk_flag

Вликобритания – United Kingdom – Great Britain

Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, съкратено Обединено кралство, Великобритания или рядко Британия, е островна държава в Северозападна Европа. Държавата се състои от четири историко-географски и етнически области, наричани съставни страни: Англия, Уелс, Шотландия – всички на остров Великобритания, и Северна Ирландия – на остров Ирландия. Понякога държавата е наричана с ограниченото по обхват Англия. В българския и други езици името Великобритания може да се използва както за острова, така и като по-кратка форма за Обединеното кралство. Друга кратка форма е името Британия, което произлиза от едноименната римска провинция Британия.

Обединеното кралство включва и 5100 по-малки острова, които образуват най-големия архипелаг на континента. Някои от големите острови са коронни владения на Обединеното кралство – Ман, Гърнси, Джърси, и на практика са под опеката му. Големите островни групи са Нормандски, Оркнейски, Шетландски и Хебридски острови.

На изток от Великобритания се намира Северно море, като в плитчината Догер банк има големи залежи на нефт и природен газ, както и много риба. Западните брегове се мият от Атлантическия океан. Проливът Ла Манш, наричан от британците „Английски канал“, отделя Обединеното кралство от Континентална Европа. Дължината на този пролив е 220 км, а ширината му е 32 км в най-тясната му част – пролива Па дьо Кале. Обединеното кралство е типична морска страна. Нито една точка в него не е отдалечена на повече от 120 км от морето или океана. През Лондон преминава Гринуичкият меридиан. 

Обединеното кралство има площ 244 900 km² и заема основната част от Британските острови, архипелаг, разположен на северозапад от континента Европа. По суша граничи само с Република Ирландия, която заема южната част от остров Ирландия. На север страната има излаз към северната част на Атлантическия океан, а на изток – към свързаното с него Северно море. Южно от нея е протокът Ла Манш, на югозапад граничи с Келтско море, а между островите Великобритания и Ирландия се намира Ирландско море.

Посолство на Република България в Обединеното Кралство 
Адрес: 186-188 Queen’s Gate, London SW7 5HL, UK
Тел.: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, Факс: +44 20 7584 4948
Дежурни телефони: + 44 20 7 5813144; + 44 20 7 5849400
Работно време: 09.00 – 18.00 ч.
E-mail: Embassy.London@mfa.bg
Web site: www.mfa.bg/embassies/uk
Консулска служба
Работно време: 09.30 – 13.30 ч.
Тел.: +44 20 75893736
E-mail: consular@bulgarianembassy.org.uk

capital

 Столица – Лондон  Лондон е най-голям град на Великобритания.

language

Официален език – английски

climat

Климат – океански, с малки температурни изменения. Течението Гълфстрийм правят зимата мека, влажна, мъглива и почти безснежна. Ср. макс. температура през февруари – 2,2°C, а през юли – 22,8°C.

clock

Часова зона – GMT (UTC), с 2 час назад в сравнение с България. Повече за часовите зони: Convertworld

sos

Спешни телефони – 112, 999.   

currency

Валута на разплащане – £ британски паунд (GBP). Можете да извършвате плащане с дебитни и кредитни карти издадени от българските банки.   

electricity

Електричество във Великобритания – мрежата е с напрежение 230V, при 50Hz. Използват се щепсели с 3 пина – 3 плоски крачета. Необходим е преходник за българския стандарт. 

passport

Документи – Гражданите на ЕС имат право да пребивават на територията на Великобритания за срок от 90 дни , стига да притежават валидни документи за самоличност. Възможни са промени!

crime1

Ниво на престъпност – заради извършените терористични актове, МВнР препоръчва, пътуващи до да се осведомяват за актуалната обстановка в страната. 

religion

Религия – основните религиозни групи във Великобритания са както следва: англикани (57%), протестанти (15%), католици (13%)   

Актуална информация за страната можете да намерите в страницата на МНВР – Пътувам за……