Трансфер от летище Чампино до Рим

Трансфер от летище Чампино до Рим
Рим

Летище Чампино (Rome Ciampino Airport; IATA: CIA, ICAO: LIRA) се намира на 12 км. южно-югоизточно от центъра на Рим, извън големия околовръстен път на града. Летището обслужва нискотарифните компании Wizz Air, V Bird, Helvetic, Transavia Airlines, Sterling, Ryanair, Thomsonfly, EasyJet, Air Berlin, Hapag-Lloyd Express, Carpatair, както и чартърни полети.

Web: Ciampino Airport

От летището няма метро-линия, както и общински автобусни линии, които да свързват директно летището с града. За да стигнете от летище Ciampino (CIA) до центъра на Рим имате следните варианти:

____________________________________________________________________________________________________________

С Автобус:

Няколко автобусни компании облсужват трансферните линии от летище Чампино до Рим. Разписанието на автобусите е съобразено с часовете на полетите и обикновено около 30 минути след като пристигнете на летището има автобус, който тръгва в посока Рим. Последна спирка на автобусите е гара Термини, от където, за да стигнете до хотела, който сте избрали вижте картата с маршрута за Вашия хотел. По-долу ще намерите информация за автобусните компании:

Terravision – Terravision.eu:

Пътува се около 40 минути, в зависимост от трафика. Билети можете да закупите както от страницата на компанията, така и на място от шофьора. При онлайн резервация трябва да изберете дата и час на тръгване, като в случай, че изпуснете автобуса, билетите са валидни за всеки следващ автобус до края на деня и първият автобус на следващия ден – информация можете да намерите и на самите билети След като направите резервация ще получите билетите си на електронната поща, която сте декларирали. Трябва да разпечатите билетите и да ги носите със себе – билетите не са електронни! Информация за цените и разписанието можете да намерите в страницата на компанията. 

 

SIT Bus Shuttle – Sitbusshuttle.com:

>Маршрутът е директен, без междинни спирки. Пътува се около 40 минути, в зависимост от трафика. Можете да направите онлайн резервация на билетите си като след резервация ще получите по 2 билета за посока – единият за Вас, а другият е копие за шофьора. В случай, че по някаква причина изпуснете автобуса, за който сте резервирали, с този билет можете да хванете следващия автобус. Билетите не са електронни и трябва да се разпечатят!  Спирката на летището е на изхода на терминал, а в Рим на Via Marsala 5 – до гараТермини. Информацията е посочена на билетите. Повече информация за цените и разписанието можете да намерите в страницата на компанията.

 

Rome Airportbus by SCHIAFFINI – Romeairportbus.com:

Маршрутът е директен, без междинни спирки. Пътува се около 45 минути, в зависимост от трафика. Автобусите са на всеки 60 минути. Резервация може да бъде направена онлайн и в може да бъде променяна. След като направите резервацията ще получите билетите си на електронната поща. Актуална информация за цените на билетите и разписанието можете да намерите в страницата на компанията.

Като излезете от терминала на пристигащите, ще видите реклами и каси за продажба на билети на още няколко транспортни компании, които осигуряват трансфер между летище Чампино и Рим. Можете да хванете, който и да е автобус заминаващ за Рим, като цената на билета трябва да е около 5€. Проверете маршрута на автобуса!

Важно! По време на туристическия сезон автобусите са много натоварени, затова препоръчваме да закупите предварително билетите си.

____________________________________________________________________________________________________________

С Влак:

Това може да бъде най-бързият и най-евтиният вариант за придвижване от летището до Рим, в случай, че не носите много багаж, тъй като за него също се заплаща билет. Влаковете не тръгват директно от летището, а от гара Чампино, докъдето от летището трябва да хванете един от автобусите на ATRAL или COTRAL – компаниите обслужват общинските линии. Спирката на автобусите е на изхода на терминала на пристигащите. Какво трябва да знаете:

 
  • Автобуси тръгват на всеки 10-40 минути, в зависимост от компания, която ще ползвате ще ползвате и стигат за около 5 минути до гарата в Чампино;
  • Влаковете Чампино – Рим тръгват на всеки 8-10 минути, пътува се около 15 минути между двете крайни спирки, а цената на билета е 1,50€;
  • Билетите на ATRAL струват 1,20€, като допълнително се заплаща 1,20€ за багаж(на парче). Билети можете да закупите на летището, в района на
    пристигащите или директно в автобуса;
  • Билетите на COTRAL струват 1,10€ и можете да закупите само от репове, магазинчета за цигари или други подобни;
_____________________________________________________________________________________________________________

С Метро:

По-горе спомехме, че няма директна връзка на метрото от летището до Рим, но има начин да се комбинира автобус и метро. От летището можете да хванете автобус до метро станция Anagnina, от където с линия А на метрото да стигнете до Термини. От спирка Anagnina до Термини се пътува за около 20 минути, а цената на билета е 1,50€. Билетите за автобуса са посочени по-горе. Този вариант е много удобен в случай, че хотелът Ви не се намира в региона на Термини и се налага да се прекачвате! Разбира се има значение и дали хотелът Ви се намира по линия А на метрото.

_____________________________________________________________________________________________________________

С Такси:

Това е най-бързият и удобен вариант за трансфер от летището до Рим – за около 20-30 минути сте в центъра на града.

 

Цени: В следващата връзка – тарифи на таксиметровите услуги можете да видите максималните цени, които са установени на територията на община Рим. Трябва да заплатите цената, която е посочена на таксиметровия апарат, като е възможно да има и други такси като багаж, повикване на радио-управляемо такси, такса за 5+1 пътници и други подобни. Фиксираната цена за таксиметрова услуга от летище Чампино до Рим е 30€. Притежателите на лицензирани таксита са длъжни да издават касови бележки при плащане. За да избегнете злоупотреби от страна на некоректни таксиметрови шофьори, предварително се договарайте за цената на услугата.