Μετακινήσεις στη Ρώμη

Μετακινήσεις στη Ρώμη
Μετακινήσεις - ξεναγήσεις Ρώμη

Το Ιστορικό κέντρο της Ρώμης, στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ μεγάλο. Η απόσταση μεταξύ των περισσοτέρων μνημείων δεν είναι πολύ μεγάλη, για παράδειγμα το Κολοσσαίο από την Φοντάνα ντι Τρέβι δεν είναι πάνω από 1,5 με 2 ​​χιλιόμετρα, ως εκ τούτου είναι αρκετά εύκολο να κάνετε την διαδρομή με τα πόδια.

Σίγουρα όμως θα χρειαστείτε και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είτε για να δείτε κάποια από τα αξιοθέατα, είτε φυσικά να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας και μια σειρά από άλλα θέματα. Το πρόβλημα στην Ρώμη είναι ότι κάθε φορά που σκάβουν για μια νέα γραμμή μετρό, ξεθάβουν και ένα νέο αρχαίο ερείπιο, αυτός είναι και ο λόγος που το μετρό της Ρώμης εδώ και δεκαετίες έχει παραμείνει σε 2 βασικές γραμμές.
Η εναλλακτική λύση μετακίνησης είναι φυσικά το καλό δίκτυο λεωφορείων που διαθέτει. 

Λεωφορεία

Τύποι Εισιτηρίων για τα Λεωφορεία:
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι εισιτηρίων για λεωφορείο που μπορείτε να αγοράσετε. Ο τύπος που θα αγοράζετε εξαρτάται από το πόσο καιρό θα μείνετε στην Ρώμη και κατά πόσο νομίζετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε το σύστημα μεταφοράς της πόλης (όλα τα εισιτήρια των λεωφορείων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για το μετρό της Ρώμης.

BIT (Biglietto Integrato a Tempo) : 1.50€
Είναι το απλό εισιτήριο που ισχύει 100 λεπτά μετά την πρώτη επικύρωση. Αναλυτικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όσες διαδρομές με το λεωφορείο θέλετε (εντός των χρονικών ορίων πάντα), για 1 διαδρομή με το μετρό και για 1 διαδρομή με τον προαστιακό.

BIG (Biglietto Integrato Giornaliero): 6.00€

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εισιτήριο για απεριόριστο αριθμό διαδρομών με λεωφορεία και μετρό θέλετε, για 24 ώρες.

BTI (Biglietto Turistico Integrato) : 16.50€
Το εισιτήριο αυτό είναι για απεριόριστο αριθμό διαδρομών μετρό και λεωφορείο για 3 ημέρες από την ημέρα της επικύρωσης.

CIS (Carta Integrata Settimanale): 24.00€
Αυτό το εισιτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 7 ημέρες από την ημερομηνία της επικύρωσης για απεριόριστο αριθμό των λεωφορείων και του μετρό.

Monthly Pass: Μηνιαία κάρτα: 35.00€
Αυτό το εισιτήριο διαρκεί για ένα ημερολογιακό μήνα για απεριόριστο αριθμό διαδρομών με λεωφορείο και μετρό.

Πού θα αγοράσετε τα Εισιτήρια:

Μπορούν να αγοραστούν από περίπτερα, κιόσκια ή καταστήματα που πουλούν τσιγάρα, είδη καπνού κλπ. Αυτά τα μικρά μαγαζιά συχνά, αλλά όχι πάντα, έχουν τo σημάδι έξω ένα «Τ» (Tabacchi). Υπάρχουν επίσης τα αυτόματα μηχανήματα και τα εκδοτήρια σε όλες τις στάσεις του μετρό. Ενώ υπάρχουν και τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων σε μερικές στάσεις λεωφορείων, αλλά λίγο σπάνια.

Τα εισιτήρια συνήθως δεν μπορούν να αγοραστούν επάνω στο λεωφορείο κατά την διαδρομή, υπάρχουν μερικά λεωφορεία που έχουν μηχανήματα που διανέμουν τα εισιτήρια με αυτό τον τρόπο, αλλά αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια, οπότε μην υπολογίζετε σε αυτή την περίπτωση.

Τα ωράρια λειτουργίας.
Οι κύριες αστικές γραμμές U πρόκειται για την μεγάλη πλειοψηφία των λεωφορείων και τρέχουν από τις 5:30 το πρωί έως τις 00.00 τα μεσάνυχτα, και έρχονται κάθε είκοσι λεπτά περίπου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και κάθε δέκα λεπτά περίπου τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Νυχτερινά λεωφορεία:
Τα νυχτερινά λεωφορεία συμβολίζονται με το γράμμα “Ν” (Notturna) νύχτα-βράδυ στα Ιταλικά. Τα νυχτερινά δρομολόγια ξεκινούν από τις 00.00 περίπου τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.30 το πρωί, τα οποία τρέχουν όλη τη νύχτα κατά μήκος βασικών γραμμών (περιορισμένα δρομολόγια σε σχέση με την ημέρα). Τα Νυχτερινά δρομολόγια αναχωρούν από την πλατεία Piazza dei Cinquecento (σταθμό Termini) και την Piazza Venezia, προς πολλές κατευθύνσεις, κάθε 15 με 30 λεπτά κατά μέσο όρο.

Ηλεκτρικά λεωφορεία:
Τα ηλεκτρικά λεωφορεία της Ρώμης είναι μικρά και πάνε εκεί όπου τα μεγαλύτερα λεωφορεία δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να πάνε. Είναι πολύ βολικά αν μένετε σε τομείς όπως η Κάμπο ντε Φιόρι, το Πάνθεον, την Piazza Navona και άλλα όπου δεν υπάρχουν εύκολες συνδέσεις του μετρό, η άλλων λεωφορείων.

…………………………………..

Μετρό & Χάρτες

 
Μετρό: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κύριες γραμμές του μετρό στην Ρώμη, η Γραμμή Α (πορτοκαλί) και η Γραμμή Β (μπλε). Ενώ από το 2012 υπάρχει και μια επέκταση της γραμμής Β, η Γραμμή Β1. Επίσης μια τρίτη Καινούργια γραμμή, η Γραμμή C (πράσινη) λειτουργεί από αρχές 2015, είναι όμως υπό κατασκευή ακόμα και δεν υπάρχουν συνδέσεις με τις άλλες 2 κύριες γραμμές.

Παρά το γεγονός ότι τα αεροδρόμια της Ρώμης δεν εξυπηρετούνται άμεσα από τις γραμμές του μετρό, όλα τα τρένα και τα λεωφορεία που αναχωρούν από το αεροδρόμιο Fiumicino προς το κέντρο της πόλης θα σταματήσουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό ΣταθμόTermini, ο οποίος είναι ο κεντρικός σταθμός του μετρό από όπου μπορείτε να πάρετε όλες τις γραμμές και προς όλες τις κατευθύνσεις.

 
Το Metropolitana, το μετρό όπως αλλιώς λέγετε λειτουργεί καθημερινά από τις 05:30 το πρωί μέχρι τις 23.30 το βράδυ, κάθε μέρα εκτός Σαββάτου, όταν τα τρένα μένουν έως τις 12:30 το βράδυ. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα αγοράσετε στα κιόσκια ή στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης.
Γενικά θα λέγαμε ότι το μετρό της Ρώμης προσφέρει μια σχετικά περιορισμένη κάλυψη της πόλης, σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες όπως Παρίσι ή Λονδίνο. Πάντως οι δύο κύριες γραμμές συνδέουν πολλές από τις πιο δημοφιλείς περιοχές, τουριστικά αξιοθέατα και ξενοδοχεία της Ρώμης.

Ίσως και να δικαιολογούνται σε αυτό, όπου και να σκάψουν βρίσκουν αρχαία. Η Ρώμη πραγματικά είναι ένα τεράστιο μουσείο. Έχουν όμως τακτικά δρομολόγια και οι τιμές των εισιτηρίων είναι από τα φθηνότερα στην Δυτική Ευρώπη.

Χάρτες με τις διαδρομές των γραμμών του μετρό διατίθενται στα εκδοτήρια εισιτηρίων αλλά και στα γραφεία πληροφοριών. Εκτυπώστε τους επίσημους χάρτες PDF του μετρό της Ρώμης. (Κάντε κλικ στους χάρτες για να κατεβάσετε τα αρχεία PDF).

* Αν θέλετε να πάτε στο Κολοσσαίο (Colosseo) για παράδειγμα, θα πρέπει να πάρετε την Γραμμή Β
* Αν θέλετε να πάτε στην Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi), θα πρέπει να πάρετε την Γραμμή Α
* Δείτε τα Αξιοθέατα της Ρώμης ανά Γραμμή Μετρό και Προαστιακού
 

Οι επιλογές εισιτηρίων:

  • ΑΠΛΟ εισιτήριο ή αλλιώς Β.Ι.Τ  Standard ticket. Ισχύει για 1 διαδρομή στο μετρό ή για 100′ σε όποιο άλλο μέσο θέλετε 1.50 € 
  • 24ωρο εισιτήριο  – Ισχύει για απεριόριστες διαδρομές για 24 ώρες  7.00 €
  • 48ωρο εισιτήριο -Ισχύει για απεριόριστες διαδρομές  48 ώρες  12.50 €
  • 72ωρο εισιτήριο– Ισχύει για απεριόριστες διαδρομές  72 ώρες  18.00 €
  • ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ εισιτήριο-Ισχύει για 7 ημέρες  24.00€

Οι μετακινήσεις είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 10 ετών.

Ωράρια

Το μετρό λειτουργεί καθημερινά από τις  5.30 έως τις  23.30.
Παρασκευή και Σάββατο βράδυ μένει ανοιχτό μέχρι τις 1.30.

 

Συμβουλές για το μετρό

Σχετικά με την ασφάλεια, καλό θα ήταν να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως σε κάθε άλλη μεγάλη πρωτεύουσα, «οι πορτοφολάδες» παραμονεύουν.

Επίσης, αρκετά συχνά υπάρχουν απεργίες : sciopero στα ιταλικά, προφέρεται «σόπερο» και έως εκ τούτου το μετρό είτε υπολειτουργεί είτε μένει κλειστό. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το επίσημο site του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Atac πριν πάτε.