Χάσατε το διαβατήριο;

Χάσατε το διαβατήριο;
Διάφορα χρήσιμα

Το δεύτερο δημοφιλέστερο ταξιδιωτικό έγγραφο μετά την αστυνομική μας ταυτότητα, το διαβατήριο! Το μαγικό βιβλιαράκι που μας ανοίγει τις πόρτες στις ομορφιές του έξω κόσμου πολλές φορές έχει γίνει αιτία αναστάτωσης, παρεξηγήσεων και μπελάδων. Εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά σας, για να μην πιαστείτε ποτέ αδιάβαστοι!

Χρειάζομαι διαβατήριο;

Μπορείτε να ταξιδέψετε ελεύθερα και χωρίς διαβατήριο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες εκτός Ε.Ε. που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Schengen, με την αστυνομική σας ταυτότητα. Στις υπόλοιπες είναι απαραίτητα να έχετε διαβατήριο ή/και Visa.

Extra tip: Πριν από οποιοδήποτε ταξίδι φροντίστε να ενημερωθείτε τόσο για τις απαιτήσεις σε διαβατήριο/Visa/ταυτότητα, όσο και για τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Κάποιες απαγορεύουν την είσοδο σε πολίτες με διαβατήριο που φέρει σφραγίδα από χώρες με τις οποίες δε διατηρούν ευνοϊκές διπλωματικές σχέσεις.

Τι είναι το Βιομετρικό Διαβατήριο;

Πρόκειται για το νέο είδος διαβατηρίου που αντικατέστησε το προηγούμενο στις 26 Αυγούστου 2006. Ονομάζεται βιομετρικό διότι εμπεριέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την εξακρίβωση της ταυτότητας του ταξιδιώτη. Στην Ελλάδα, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά που λαμβάνονται υπόψη είναι τα δαχτυλικά αποτυπώματα από τους δύο αντίχειρες και αυτά που προκύπτουν από την υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του ταξιδιώτη. 

Πώς το εκδίδω;

Απευθυνθείτε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, στη Διεύθυνση Διαβατηρίων (Περισσότερες πληροφορίες στη Γενική Διεύθυνση Διαβατηρίων, Τηλ: 210 7298000,www.passport.gov.gr). Τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε είναι:

    • μία πρόσφατη (τελευταίου μήνα) έγχρωμη φωτογραφία ειδική για διαβατήριο
    • παράβολα είσπραξης εσόδων που ανταποκρίνονται στη χρονική διάρκεια ισχύος του διαβατηρίου που επιθυμείτε
    • φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας
    • μία υπεύθυνη δήλωση
    • αίτηση

Το διαβατήριό σας θα είναι έτοιμο εντός 5-7 εργάσιμων ημερών.

Extra tip: Προνοήστε εγκαίρως για την έκδοση του διαβατηρίου σας και αποφύγετε την αυξημένη προσέλευση που συνοδεύει τις περιόδους που πλησιάζουν σε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαιρινές διακοπές!

Παιδιά-σκυλιά;

Τόσο τα ανήλικα παιδιά, όσο και τα βρέφη που πρόκειται να ταξιδέψουν χρειάζονται διαβατήριο. Με παρόμοια διαδικασία, τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε είναι μία έγχρωμη φωτογραφία, πιστοποιητικό γέννησης, βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, γονική συναίνεση και από τους δύο γονείς, καθώς και τα αντίστοιχα παράβολα. Όσο για τα σκυλιά.. απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει και θα φροντίσει για την έκδοση του διαβατηρίου του μικρού σας φίλου!

Κι αν το χάσω;

Χάσατε το διαβατήριό σας; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Κρατήστε την ψυχραιμία σας και δείτε ποια είναι τα δικαιώματα και οι απαιτούμενες ενέργειες! Εάν η τρισκατάρατη απώλεια συμβεί ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε εάν υπάρχει ελληνική πρεσβεία. (Αν και καλύτερα να το γνωρίζετε ήδη από πριν) 
       
Εάν υπάρχει, είστε τυχεροί: Αφού δηλώσετε την απώλεια στις τοπικές αρχές, η πρεσβεία ή το προξενείο της Ελλάδας θα εκδώσει για εσάς το λεγόμενο Laisser-Passer. Τι είναι αυτό; Το ταξιδιωτικό έγγραφο που θα αποτελέσει το “διαβατήριό” σας για την επιστροφή στην πατρίδα. Προσοχή: Ισχύει μόνο για μία διαδρομή και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το κανονικό διαβατήριο!

Δεν υπάρχει πρεσβεία; Και πάλι, υπάρχουν λύσεις. Όταν η ελληνική πρεσβεία δεν είναι παρούσα στη συγκεκριμένη χώρα, τότε δύο τινά συμβαίνουν. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας έχει αναληφθεί είτε από κάποια άλλη, ευρωπαϊκή συνήθως πρεσβεία, είτε από την ελληνική πρεσβεία κάποιας γειτονικής χώρας. Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές αρχές θα σας κατευθύνουν!

Extra tip: Επειδή η προνοητικότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, πριν από κάθε ταξίδι σας σε κράτος που δεν διαθέτει ελληνική πρεσβεία, να επικοινωνείτε με το Τμήμα Διαβατηρίων του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο! (Τηλ. 210 3681000)

Των φρονίμων τα παιδιά..

Θέλετε να είστε πλήρως προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο στο ταξίδι σας; Εκτός από το σωστό πακετάρισμα, μπαταρίες για τη φωτογραφική μηχανή και τα καλά σας τα παπούτσια, μην ξεχνάτε, η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία! Πριν το ταξίδι σας ενημερωθείτε για όλα τα παραπάνω και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Διαβατηρίων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Extra tip: Πάντα έχετε μαζί σας επικυρωμένες φωτοτυπίες των ταξιδιωτικών εγγράφων σας, φυλαγμένα φυσικά σε διαφορετικούς χώρους από τα πρωτότυπα!

Καλό ταξίδι!

Πηγή